09 huhti
Autopurkamoliitto

Romutettujen autojen määrä kasvoi

Viime vuonna kierrätysjärjestelmän kautta romutettiin noin 73 000 ajoneuvoa. Romutettujen autojen määrä kasvoi noin 22 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna ja romutuspoistojen määrä kääntyi vuonna 2017 selvään kasvuun.

 

Muutokseen vaikuttivat ensisijaisesti metallien maailmanmarkkinahinnan nousu sekä kuluttajien parempi tietämys autojen kierrätysjärjestelmästä. Vuonna 2015 romutuspalkkiokokeilu lisäsi romutettujen autojen määrää yli 6 000 henkilöautolla.

 

Henkilöauton keskimääräinen romutusikä kasvoi vuonna 2017 noin 20,7 vuoteen. Romutusikä on viime vuosina kasvanut yhtäjaksoisesti lukuun ottamatta vuotta 2015, jolloin toteutettiin edellinen romutuspalkkiokokeilu, joka alensi keskimääräistä romutusikää 0,35 vuodella. Romutusiän kehitys kertoo autokannan ikääntymisestä. Tyypillisimmin auto on romutettaessa 18–19-vuotias. Yli puolet romutettavista henkilöautoista on vähintään 20 vuotta vanhoja.

 

Liikennekäytöstä poistettujen autojen määrä on kasvanut kaikissa ajoneuvoryhmissä. Kasvu on viime vuosina hieman hidastunut. Viime vuoden lopussa liikennekäytöstä poistettuja henkilöautoja oli noin 730 000. Määrä on kasvanut vuodessa noin 50 000 autolla. Liikennekäytöstä poistetuista henkilöautoista noin 410 000 autoa, 56 prosenttia, on ollut yhtäjaksoisesti poistettuna liikenteestä yli kaksi vuotta.

 

Lähde: Autoalan tiedotuskeskus

 

Muita uutisia

15 marras
Autopurkamoliitto

Purkuosalla puoleen hintaan

Kun auton korjaamisessa halutaan säästää rahaa, yksi vaihtoehto on tarttua käytettyihin osiin. Purkuosan käyttö säästää myös ympäristöä. Teksti: Juha Partanen / Taloustaito Eteläpohjalaisen perheen vain vähän päälle satatuhatta kilometriä ajetusta vuosimallin 2013 Volkswagen Touranista hajosi vaihdelaatikko. Kestävyydeltään murheenkryyninä tunnettu seitsenvaihteinen DSG-vaihteisto lakkasi yhtäkkiä toimimasta, yksi korvake oli rikkoutunut, ja auto jäi tien varteen odottamaan hinauspalvelua. […]

Lue lisää
15 loka
Autopurkamoliitto

Puheenjohtajan palsta 2/2019

Tervehdys lukijat! Tänä vuonna tapahtuu paljon meidän alallamme ja siksi tässä lehdessä on mielenkiintoisia juttuja, jotka kannattaa lukea tarkasti. Sanat kiertotalous ja hiilijalanjälki ovat nyt kaikkien huulilla. Presidentti Sauli Niinistökin sanoi äskettäin ympäristöasioista kysyttäessä, että ”tulevaisuudenkuva, jota ollaan rakentamassa, ei ole valoisa. Ihmiskunnalle tulee kiire suojata itseään, joten toimeen on tartuttava.” Purkamot ovat tarttuneet toimeen […]

Lue lisää