06 syys
Autopurkamoliitto

Puheenjohtajan palsta

Terveisiä Sipoosta. Kesä on kääntymässä syksyksi ja on aika palata arkeen. Purkamoilla otetaan rästityöt kiinni, ja liitossakin palataan taas tuttujen teemojen pariin.

Ensitöikseni palautankin mieleeni ympäristöhallinnon määritelmän jätteestä:

Jätepolitiikan tavoitteena on edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä sekä varmistaa ettei jäte aiheuta haittaa terveydelle tai ympäristölle. Suomen ja EU:n jätepolitiikka perustuu seuraaviin periaatteisiin:

Jätteen synnyn ehkäisyn periaate = jätteen tuottamista ja haitallisuutta vähennetään ja mahdollisuuksien mukaan ehkäistään

Pilaaja maksaa = jätteen tuottaja vastaa kaikista jätehuoltokustannuksista

Tuottajavastuu = tuotteen valmistaja ja maahantuoja vastaa tuotteiden jätehuollosta jätteen tuottajan sijasta

Varovaisuusperiaate = jätteiden ja jätehuollon riskejä ennakoidaan

Läheisyysperiaate = jätteet käsitellään lähellä niiden syntypaikkaa

Etusijajärjestys ohjaa jätehuoltoa:

Ensisijaisesti on pyrittävä välttämään jätteen syntyä

Jos jätettä syntyy, on se valmisteltava uudelleenkäyttöä varten

Ellei uudelleenkäyttö ole mahdollista, on jäte ensisijaisesti kierrätettävä aineena ja toissijaisesti hyödynnettävä energiana

Kaatopaikoille jäte voidaan sijoittaa vain, jos sen hyödyntäminen ei ole teknisesti tai taloudellisesti mahdollista

Tässä puheenjohtajan muistikirjan etusivu, ja varmasti monelle hyvä kertaus.

Kiristyvä jätelainsäädäntö tuo haasteita myös purkamoalalle sekä autokierrätykseen. Kun jätettä syntyy, toimivat purkamot uudelleenkäytön pioneereina, mahdollistaen purkuvaraosien käyttöä jolloin madalletaan auton korjaamisen kynnystä, eli ehkäistään jätteen syntyä.

Uudelleenkäyttöä lisäämällä lisätään kotimaista työtä ja luodaan uusia työpaikkoja. Syntypaikkalajittelua on varmasti järkevää tehdä jo purkamolla, tämä tietää lisää työtä ja työpaikkoja, joista vuorostaan aiheutuu lisää kustannuksia.

Olisikin varmasti aika ottaa puheeksi romutuspalkkio, millä katettaisiin lajittelusta aiheutuvia kustannuksia. Ajoneuvot sisältävät useita kierrätettäviä materiaaleja, joita voitaisiin kierrättää, mikäli niitä ei vasaramurskattaisi sekaisin jätteeksi. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaista ei ole energiahyödyntäminen ensisijaisena vaihtoehtona.

Syksy tuo myös liiton syyskokouksen, johon toivon taas runsasta osanottoa. Onhan kyse meidän yhteisistä asioista ja menestymisestä. Kokouksessa esillä olevia aiheita ovat mm. ajovoima-akut ja niiden käsittely, purkamoiden laatujärjestelmän eteneminen ja tulevat toimenpiteet, Egara 2017 -kevätkokous Suomessa, tietoa muovien kierrätyksestä ja pop-palonestoaineista sekä paljon muuta. Kokouksen jälkilöylyt on tarkoitus pitää Virossa hyvässä purkamoiden yhteistyöhengessä.

Tervetuloa syyskokoukseen!

PS. Muistetaanhan kaikki syksyn liikenteeseen tuomat pienet koululaiset. Ajathan varoen erityisesti koulujen ja päiväkotien läheisyydessä!

 

Muita uutisia

15 loka
Autopurkamoliitto

Puheenjohtajan palsta 2/2019

Tervehdys lukijat! Tänä vuonna tapahtuu paljon meidän alallamme ja siksi tässä lehdessä on mielenkiintoisia juttuja, jotka kannattaa lukea tarkasti. Sanat kiertotalous ja hiilijalanjälki ovat nyt kaikkien huulilla. Presidentti Sauli Niinistökin sanoi äskettäin ympäristöasioista kysyttäessä, että ”tulevaisuudenkuva, jota ollaan rakentamassa, ei ole valoisa. Ihmiskunnalle tulee kiire suojata itseään, joten toimeen on tartuttava.” Purkamot ovat tarttuneet toimeen […]

Lue lisää
22 huhti
Autopurkamoliitto

Puheenjohtajan palsta 1/2019

Minut valittiin puheenjohtajaksi SAL Ry:n kevätkokouksessa Helsingissä 31.3.2019. Kiitän jäsenistöä luottamuksesta. Kokousta edeltävänä päivän pidettiin liiton 20-vuotisjuhlan teemalla paneelikeskustelu, johon oli saatu paikalle huippuosallistujat.   Tämä tilaisuus kertookin paljon Liiton nykytilanteesta; se on hyvä ja vakaa, meitä arvostetaan ja kuunnellaan. Suhteemme kotimaassa ja kansainvälisesti ovat kunnossa. Kiitos tästä kuluu jäsenistölle, aiemmille liiton hallituksille ja puheenjohtajille […]

Lue lisää