Autopurkamoliitto antoi kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen
Suomen Autopurkamoliitto (Salry) on antanut jäsenistöään koskevan sitoumuksen, jolla jäsenyritykset sitoutuvat edistämään toimintaansa entistä enemmän kestävän kehityksen ja kiertotalouden periaatteiden mukaiseksi.
Sitoumuksen antamisesta päätettiin Salryn syyskokouksessa Tampereella.
Kyseessä on niin kutsuttu kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Kyseessä on uusi tapa, jonka avulla ympäristöministeriön Kestävän kehityksen toimikunta pyrkii edistämään kestävää kehitystä Suomessa.
Purkamot kestävän
kehityksen pioneereja
Kirjeessään Kestävän kehityksen toimikunnalle Salry toteaa, että Suomessa romutetaan vuosittain noin 120 000 ajoneuvoa, joissa on lukematon määrä uudelleen käytettäviä varaosia, ja että autopurkamotoiminta on ympäristöluvan varaista.
Kuitenkin vain noin 20 prosenttia lopullisesti liikennekäytöstä poistetuista ajoneuvoista päätyy purkamoille, joissa varaosien uudelleenkäyttö voi toteutua romuajoneuvoista annetun asetuksen hengessä. Lain noudattaminen synnyttäisi työpaikkoja, vähentäisi haitallisia ympäristövaikutuksia ja ehkäisisi harmaata taloutta.
Edelleen Salry toteaa, että romutettavat ajoneuvot ovat osiensa summa, eli uudelleenkäytettäviä komponentteja sellaisenaan tai kunnostettuina autojen korjauksessa.
Lisäksi romutettavista ajoneuvoista syntyviä jätevirtoja voitaisiin hyödyntää nykyistä huomattavasti tehokkaammin, esimerkkeinä muovit ja lasit, sekä kaatopaikattava eli jäljelle jäävä jäte.
– Autopurkamot ovat todellisia kestävän kehityksen ja kiertotalouden pioneereja, painottaa Salryn puheenjohtaja Kari Laine.
– Purkamoilla on pitkät perinteet kiertotalouden pääperiaatteen parissa työskentelystä. Meidän kohdallamme kyse on autovaraosien uudelleenkäytön edistämisestä.
Laine muistuttaa, että purkamot ovat palvelleet jo vuosikymmeniä autokorjaamoja ja yksityishenkilöitä mahdollistamalla edullisen tavan korjata autoja.
– Varaosien irrottaminen kierrätysautoista ja niiden uudelleenkäyttö on kiertotaloutta parhaimmillaan.
Salryn sitoumus otettiin tyytyväisenä vastaan kestävän kehityksen pääsihteeristössä.
– Näytätte esimerkkiä sarallanne, ja itse asiassa olette ensimmäisiä kiertotalouden todellisia tekijöitä, jotka ovat sitoumuksen tehneet, viestitti Salrylle neuvotteleva virkamies Marja Innanen ympäristöministeriön kestävän kehityksen pääsihteeristöstä.
Pitkän aikavälin
Kansallinen kestävän kehityksen strategia uudistettiin vuonna 2013. Kestävän kehityksen toimikunta päätti perinteisen strategian sijaan laatia kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen ”Suomi, jonka haluamme 2050”.
Yhteiskuntasitoumuksessa julkishallinto yhdessä muiden toimijoiden kanssa sitoutuu edistämään kestävää kehitystä kaikessa työssään ja toiminnassaan.
Yhteiskuntasitoumus on pitkän aikavälin tahtotila tulevaisuuden Suomesta. Yhteisymmärrys muutoksen välttämättömyydestä on sitoumuksen perusta. Yhteiskuntasitoumuksessa sovitaan toimintatavoista ja tavoitteista hyvän elämän mahdollistamiseksi nyt ja tuleville sukupolville.
Yhteiskunnan eri toimijat antavat omat toimenpidesitoumuksensa yhteiskuntasitoumuksen yhteisten tavoitteiden toteutumiseksi.
Sitoumuksen tavoitteena on lisätä kestävän kehityksen politiikan vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta sekä vastata YK:n kestävän kehityksen 20-vuotiskonferenssin (Rio+20) –loppuasiakirjassa kansallisille hallituksille annettuun sitoumus- ja toimeenpanohaasteeseen.
Salry mukana
Musiikkitalolla
Salry osallistui Helsingissä Musiikkitalolla 26. marraskuuta pidettyyn valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön, ulkoministeriön ja kestävän kehityksen toimikunnan järjestämään tilaisuuteen.
Tapahtuman otsikkona oli ”Agenda 2030 ja Suomi: kestävää kehitystä ja hyvinvointia – miten se tehdään?”.
>>>www.sitoumus2050.fi
Muita uutisia
Liitolle kokenut hallitus ja uusi puheenjohtaja
Suomen Autopurkamoliiton kevätkokouksessa 4.-5.4.2025 valittiin yksimielisesti uusi hallitus. Seuraavat vuodet tulevat olemaan liiton ja purkamoteollisuuden kannalta työntäyteisiä ja merkityksellisiä. EU-tasoinen sääntely uudistuu ja sitä myöten myös teollisuudenalan toimintamallit on tarpeen uudelleenarvioida. Meillä on nyt uudistumisen paikka ja mahdollisuus, korostaa uusi hallituksen puheenjohtaja Juha Vähäoja Hallitukseen valittiin seuraavat jäsenet: Juha Vähäoja, puheenjohtaja Kari Laine, […]
Autovalmistajien romutuskartellista vakava viesti ajoneuvojen kiertotaloudelle
Euroopan komissio antoi aprillipäivänä vakavan muistutuksen suomalaiselle autojen kiertotalouden käsittelyketjulle ja sitä valvoville viranomaisille, kun se määräsi noin 458 miljoonan euron sakot 15 suurelle autovalmistajalle sekä Euroopan autoteollisuuden etujärjestölle (ACEA). Syynä on pitkäaikainen autojen kierrätykseen liittyvä kartelli. Yritykset ovat myöntäneet osallisuutensa ja suostuneet sovitteluun. Komission selvitys osoitti, että kartelli koski erityisesti kahta keskeistä seikkaa. Autovalmistajat […]