Autopurkamoliitto oli näkyvästi esillä Agenda 2030 -tapahtumassa Musiikkitalolla
Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen antanut Suomen Autopurkamoliitto (Salry) osallistui pohdintaan, miten kestävää kehitystä ja hyvinvointia edistetään Suomessa.
– Tästä varmaan löytyy hyviä ohjeita auton romuttamiseen, totesi pääministerin valtiosihteeri Paula Lehtomäki selaillessaan Salryn esitettä ajoneuvojen kierrättämisestä.
Hän oli hetkeä aikaisemmin saanut esitteen Salryn puheenjohtajalta Kari Laineelta, joka toiminnanjohtaja Kari Heikkilän kanssa vastaili kysymyksiin Salryn infopisteellä. Paikkana oli Helsingin Musiikkitalo, ja tapahtuman teemana ”Agenda 2030 ja Suomi: kestävää kehitystä ja hyvinvointia – miten se tehdään?”.
Valtiosihteeri Lehtomäen kiinnostus auton romuttamiseen kumpusi paitsi yleisistä syistä, myös henkilökohtaisesta tarpeesta saada asiasta lisätietoa. Laineen tietoisku aiheesta antoi valtiosihteerille evästystä, miten menetellä auton kierrättämisen kanssa.
Hyvät päätökset arjen toiminnaksi
Musiikkitalolla oli koolla iso joukko ihmisiä marras-joulukuun taitteessa. Salryn tapaan kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen antaneet yritykset, järjestöt ja muut yhteisöt saivat tilaisuuden esitellä toimintaansa ja antamaansa sitoumusta.
Tapahtuma käynnisti globaalin kestävän kehityksen toimeenpano-ohjelman Suomessa. YK:n jäsenmaat olivat pari kuukautta aikaisemmin syyskuussa hyväksyneet yhteisen, kaikkia maita koskevan toimintaohjelman, joka sisältää seitsemäntoista tavoitetta.
Tilaisuuden avasi valtiosihteeri Lehtomäki, joka toi pääministerin ja valtioneuvoston kanslian terveiset. Hän painotti, että hyvät päätökset on saatava arjen toiminnaksi.
– Pitkässä juoksussa ei ole muita taloudellisia toimintamalleja kuin kestävään kehitykseen tukeutuvat. Jo nyt kuluttajat ja sijoittajat ovat kiinnostuneita kestävää kehitystä toteuttavista yrityksistä.
Lehtomäki korosti, että Agenda2030:n toteuttamisessa kansalaisyhteiskunnan ja yritysten rooli on olennainen. Kestävä kehitys toteutuu yhdessä, se on jokaisen asia. Ihmisten on itse otettava vastuu siitä, valtiosihteeri painotti.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) sanoi puheenvuorossaan, että tarvitaan lisää tietoa ja ymmärrystä sekä sitoutumisen lisäämistä kestävästä kehityksestä.
Agendan kaikki 17 tavoitetta ovat linkittyneet toisiinsa, ja se edellyttää, että kaikkia viedään yhtä aikaa eteenpäin. Osaoptimointiin ei saa sortua, ministeri tähdensi.
Tilaisuudessa pidetyssä asiantuntijapaneelissa yleisöä ja panelisteja puhutti erityisesti talous ja että onko kestävä kehitys kallista. Myös kestävän kehityksen ohjelman toimeenpano synnytti monipuolista mielipiteidenvaihtoa.
Myös Salryn puheenjohtaja Kari Laine käytti yhden puheenvuoron paneelikeskustelussa. Hän toi muun muassa esille purkamotoiminnan merkityksen autonosien uudelleenkäytön edistäjänä.
On kestävän kehityksen mukaista ja järkevän kiertotalouden mukaista palauttaa hyväkuntoisia, autoista purettuja osia suoraan arkikäyttöön sen sijaan, että sellaisenaan käyttökelpoisista osista murskattaisiin ja sulatettaisiin raaka-ainetta.
Salryn seinäke kiinnosti
Autopurkamoliitolla, kuten muillakin kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen antaneilla tahoilla oli siis tilaisuus esitellä toimintaansa ja sitoumustaan ennen Agenda2030-tapahtuman varsinaista ohjelmaa.
Salry oli teettänyt roll up -seinäkkeen, jonka eteen moni tapahtumavieras pysähtyi. Laine ja Heikkilä keskustelivat kiinnostuneiden kanssa ja jakoivat heille sekä suullista että kirjallista informaatiota liiton toiminnasta ja tavoitteista.
Yleisvaikutelmaksi tuli, että niin valtiosihteeri Lehtomäki kuin monet muutkin Salryn pisteellä vierailleet kävijät saivat uutta ajateltavaa autopurkamotoiminnan roolista kiertotalouden toteuttamisessa.
Muita uutisia
AUTOPURKAMOT TOTEUTTAVAT KIERTOTALOUSTAVOITTEET
Alla oleva juttu löytyy alkuperäisenä Uusio Uutisten verkkosivuilta. EU-direktiivi ja kotimainen lainsäädäntö ovat edellyttäneet jo pitkään 95% kierrätysastetta autoille. Toteutuakseen tämä vaatii purkamoiden ja murskalaitosten saumatonta yhteistyötä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikkien elinkaarensa päässä olevien autojen pitäisi tulla ensin purkamolle uusiokäyttöön ja vasta sen jälkeen ne voivat mennä materiaalihyödynnykseen. Nyt purkamoiden kautta kulkee […]
Neljä viidestä toivoo: käytettyjä varaosia tulisi hyödyntää autokorjauksessa
Hyötyosina tunnettuja käytettyjä varaosia hyödynnetään autokorjaamoissa mahdollisuuksien mukaan toiminnan ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Vahinkokorjaamo Autoklinikan tuoreen tutkimuksen mukaan useimmat suomalaiset ovat tietoisia tästä. Neljä viidestä suomalaisesta jopa aktiivisesti toivoo hyötyosia käytettävän oman ajoneuvonsa vaurioiden korjaamisessa. Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeä osa liiketoimintaa myös vahinkokorjausalalla. Korjaustöiden ympäristövaikukseen on mahdollista vaikuttaa positiivisesti monin eri tavoin, joihin lukeutuvat esimerkiksi korkea […]