16 joulu
Autopurkamoliitto

Autopurkamoprojekti loppusuoralla

Syksyllä 2014 alkanut Autopurkamoiden ympäristönsuojelun kartoitus ja kehittäminen –hanke, tutummin Autopurkamoprojekti, on edennyt loppusuoralle. Työn edistyessä projektin nimikin muuttui ja raportti kulkee nyt nimellä Romuajoneuvojen kuljetus-, varastointi- ja esikäsittelytoiminnan ympäristösuojelun kehittäminen.  Tämä siksi, että vastaanottopisteistä vain osa on purkamoita.

 

– Loppuraportti julkaistaan sähköisessä muodossa alkuvuonna 2016, kertoo ympäristösuunnittelija Pirjo Angervuori Etelä-Savon ely-keskuksesta.

 

Projektin yhteenvetona tuotetaan yhtenäiset, koko maassa sovellettavat periaatteet, menettelyt ja ohjeet lupaprosessia, valvontaa, kirjanpitoa ja raportointia varten. Lisäksi tarkoituksena on tuottaa yrityksille ja lupaviranomaisille koulutuspaketti.

 

Projekti on Angervuoren mukaan edennyt varsin hyvin suunnitelmien mukaisesti. Käytännön toteutuksesta vastanneelle konsultille on tullut työtä ehkä enemmän kuin aluksi kaavailtiin, sillä asiantuntijaryhmien kokouksissa on ollut esillä paljon asioita esillä ja keskustelu on käynyt vilkkaana.

 

Työn paljous on osoittanut projektin tarpeellisuuden.

 

Projektissa on kerätty tietoa hyväksi havaituista käytännöistä ja toimintatavoista sekä tyypillisistä epäkohdista ja ongelmista ELV autojen vastaanotossa.

 

Kysymyksiä on käyty läpi asiantuntijaryhmässä, jossa Suomen Autopurkamoliittoa ovat edustaneet puheenjohtaja Kari Laine ja Seppo Hiekkaranta.

 

Kolme kertaa kokoontuneessa asiantuntijaryhmässä on ollut jäseniä myös autopurkamoista, operaattoreista, Suomen Autokierrätys Oy:stä, kuntien ympäristöviranhaltijoista, viidestä ely-keskuksesta, Itä-Suomen aluehallintovirastosta sekä ympäristöministeriöstä.

 

Projektin yhteydessä on tehty maaperä- ja pohjavesitutkimuksia viidellä erilaisella romuttamo- tai hajottamoalueella.

 

Tutkimusten tavoitteena on saada selvyys alueiden maaperän ja pohjaveden mahdollisesta pilaantuneisuudesta sekä siihen vaikuttaneista tekijöistä.

 

Autopurkamoprojektin asiantuntijaryhmän koollekutsujana on toiminut Etelä-Savon ely-keskus. Projektityön on toteuttanut Sito Oy.

 

>>>www.ely-keskus.fi/etela-savo

 

Muita uutisia

08 joulu
Autopurkamoliitto

AUTOPURKAMOT TOTEUTTAVAT KIERTOTALOUSTAVOITTEET

Alla oleva juttu löytyy alkuperäisenä Uusio Uutisten verkkosivuilta.   EU-direktiivi ja kotimainen lainsäädäntö ovat edellyttäneet jo pitkään 95% kierrätysastetta autoille. Toteutuakseen tämä vaatii purkamoiden ja murskalaitosten saumatonta yhteistyötä.   Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikkien elinkaarensa päässä olevien autojen pitäisi tulla ensin purkamolle uusiokäyttöön ja vasta sen jälkeen ne voivat mennä materiaalihyödynnykseen. Nyt purkamoiden kautta kulkee […]

Lue lisää
26 touko
Autopurkamoliitto

Neljä viidestä toivoo: käytettyjä varaosia tulisi hyödyntää autokorjauksessa

Hyötyosina tunnettuja käytettyjä varaosia hyödynnetään autokorjaamoissa mahdollisuuksien mukaan toiminnan ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Vahinkokorjaamo Autoklinikan tuoreen tutkimuksen mukaan useimmat suomalaiset ovat tietoisia tästä. Neljä viidestä suomalaisesta jopa aktiivisesti toivoo hyötyosia käytettävän oman ajoneuvonsa vaurioiden korjaamisessa. Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeä osa liiketoimintaa myös vahinkokorjausalalla. Korjaustöiden ympäristövaikukseen on mahdollista vaikuttaa positiivisesti monin eri tavoin, joihin lukeutuvat esimerkiksi korkea […]

Lue lisää