21 maalis
Autopurkamoliitto

Puheenjohtajan palsta

Terveisiä Sipoosta.
Purkamoilla ja liitossakin alkavat kevään myötä kiireet, ja merkillepantavaa onkin että syy on sama: halu palvella. Uskon nimittäin, että tie menestykseen tulee nimenomaan palvelun laadun kautta.

Digitalisaatio, palvelumuotoilu, laatujärjestelmä ja takuu ovat uusia trendisanoja, joiden yhteinen nimittäjä on palvelu. Purkamoiden palvelun laadun yhdenmukaistamiseen liittyvä laatujärjestelmähanke on edennyt mallikkaasti ja ensimmäisen sertifioinnin on saanut autopurkamo J. Lahtinen Nokialta, oikein paljon onnea!

Muuttuvassa ja yhtenevässä maailmassa tulee pysyä mukana, asiakaskokemuksesta kasvaa yritysten merkittävin kilpailuetu ja tässä on mm. laadulla hyvin suuri merkitys. Purkamoliitolla on takuuehdot joita suosittelemme, ja ne saa ottaa yrityksen käyttöön ja julkaista niin halutessaan. Tämän lisäksi käytössämme on ulkopuolisen yrityksen tarjoama takuu käytetylle varaosalle, ja tällöin koko mahdollinen takuukäsittely siirtyy toisaalle, täysin ulkopuoliselle taholle.

Takuulla ylipäätään on merkityksellinen rooli käytetyn varaosan kaupassa tulevaisuudessa. Rohkaiseehan se suoraan yrityksiä ja kuluttajia kokeilemaan ekologista ja taloudellista varaosahankintaa. Toivottavasti takuu huomioitaisiin myös vakuutusyhtiöiden piirissä, sillä kovin usein korjaamoilla ja vakuutusyhtiöiden välivarastoilla liikkuessa törmään todella pienellä vauriolla lunastettuun autoon. Siis autoon, jonka olisi saanut kuntoon pienillä osahankinnoilla ja vähäisellä työllä lunastusmenettelyn sijaan. Huomion kiinnittäminen tähän toisi yhtiöille ja meille kuluttajille selvää säästöä, ja töitä meille purkamoille ja vauriokorjaamoille.

Liitto on osallistunut ympäristöministeriön järjestämään työryhmään. Tarkoitus oli löytää keinoja tehostaa uudelleenkäyttöä. Tarkoituksesta huolimatta kutsutut edustivat enimmäkseen kierrätyksen edustajia, eivät suinkaan tahoja joiden intressissä on uudelleenkäyttö.

Laatua ja käytetyn varaosan markkinointia peräänkuuluttavat myös ympäristöviranomaiset ja ymmärtääkseni vastuuta sysättäisiin myös autokierrätykselle. Siis niiden metsälöytöautojen kuvien ja kattilamarkkinoinnin sijaan tosiasiallista käytetyn varaosan julkituontia.

Esille nousi myös ajatus tehdä kauppaa autoista purkamoiden ja operaattorin välillä. Tässä kuitenkin jää huomiotta, että uudelleenkäyttö on usein hyvin pieniä virtoja ja määrittelemätön hinta tekee kaupankäynnistä ainakin osalle materiaalista mahdotonta. Kaunis ajatus, mutta tosiasiassa menettely lisäisi logistiikkaa ja on edelleen toimijan suopeuden varassa, sanahelinää sanoisin.

Liitto esitti, että romuautot asetettaisiin sähköiseen järjestelmään, joka asettaisi ensisijalle uudelleenkäytön mahdollistavat tahot, purkamot. Mikäli purkamo ei reagoi ajoneuvoon, siirtyisi se operaattorin noudettavaksi. Tällä menettelyllä huomioitaisiin etusijajärjestys ja tavoitettaisiin ympäristön kannalta paras tulos. Menettely mahdollistaisi myös 85 prosentin tasolle asetetun uudelleenkäyttö – ja kierrätystavoitteen saavuttamisen. Esitys sivuutettiin täysin.

Kevät tuo mukanaan Purkamoliiton vuosikokouksen. Valitaan liitolle hallitus ja puheenjohtaja, päätetään yhdessä tulevaisuuden suunnasta tässä nopeasti muuttuvassa maailmassa ja kilpailutilanteessa. Kokoukseen saamme myös alaan vaikuttavia vieraita ja onkin merkityksellistä kuulla heidän näkemyksiään purkamoiden tulevasta kehityksestä ja tulevaisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Jäsen, olethan varannut ajan jo kalenteriin!

Lisäksi meillä on kunnia järjestää EGARA 2017 -kevätkokous. Kokoukseen odotetaan vieraita 10 Euroopan maasta ja osallistujien lista on arvovaltainen. Kokouksesta lisää tietoa tuonnempana

 

Muita uutisia

08 joulu
Autopurkamoliitto

AUTOPURKAMOT TOTEUTTAVAT KIERTOTALOUSTAVOITTEET

Alla oleva juttu löytyy alkuperäisenä Uusio Uutisten verkkosivuilta.   EU-direktiivi ja kotimainen lainsäädäntö ovat edellyttäneet jo pitkään 95% kierrätysastetta autoille. Toteutuakseen tämä vaatii purkamoiden ja murskalaitosten saumatonta yhteistyötä.   Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikkien elinkaarensa päässä olevien autojen pitäisi tulla ensin purkamolle uusiokäyttöön ja vasta sen jälkeen ne voivat mennä materiaalihyödynnykseen. Nyt purkamoiden kautta kulkee […]

Lue lisää
15 loka
Autopurkamoliitto

Puheenjohtajan palsta 2/2019

Tervehdys lukijat! Tänä vuonna tapahtuu paljon meidän alallamme ja siksi tässä lehdessä on mielenkiintoisia juttuja, jotka kannattaa lukea tarkasti. Sanat kiertotalous ja hiilijalanjälki ovat nyt kaikkien huulilla. Presidentti Sauli Niinistökin sanoi äskettäin ympäristöasioista kysyttäessä, että ”tulevaisuudenkuva, jota ollaan rakentamassa, ei ole valoisa. Ihmiskunnalle tulee kiire suojata itseään, joten toimeen on tartuttava.” Purkamot ovat tarttuneet toimeen […]

Lue lisää