09 huhti
Autopurkamoliitto

Romutettujen autojen määrä kasvoi

Viime vuonna kierrätysjärjestelmän kautta romutettiin noin 73 000 ajoneuvoa. Romutettujen autojen määrä kasvoi noin 22 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna ja romutuspoistojen määrä kääntyi vuonna 2017 selvään kasvuun.

 

Muutokseen vaikuttivat ensisijaisesti metallien maailmanmarkkinahinnan nousu sekä kuluttajien parempi tietämys autojen kierrätysjärjestelmästä. Vuonna 2015 romutuspalkkiokokeilu lisäsi romutettujen autojen määrää yli 6 000 henkilöautolla.

 

Henkilöauton keskimääräinen romutusikä kasvoi vuonna 2017 noin 20,7 vuoteen. Romutusikä on viime vuosina kasvanut yhtäjaksoisesti lukuun ottamatta vuotta 2015, jolloin toteutettiin edellinen romutuspalkkiokokeilu, joka alensi keskimääräistä romutusikää 0,35 vuodella. Romutusiän kehitys kertoo autokannan ikääntymisestä. Tyypillisimmin auto on romutettaessa 18–19-vuotias. Yli puolet romutettavista henkilöautoista on vähintään 20 vuotta vanhoja.

 

Liikennekäytöstä poistettujen autojen määrä on kasvanut kaikissa ajoneuvoryhmissä. Kasvu on viime vuosina hieman hidastunut. Viime vuoden lopussa liikennekäytöstä poistettuja henkilöautoja oli noin 730 000. Määrä on kasvanut vuodessa noin 50 000 autolla. Liikennekäytöstä poistetuista henkilöautoista noin 410 000 autoa, 56 prosenttia, on ollut yhtäjaksoisesti poistettuna liikenteestä yli kaksi vuotta.

 

Lähde: Autoalan tiedotuskeskus

 

Muita uutisia

08 joulu
Autopurkamoliitto

AUTOPURKAMOT TOTEUTTAVAT KIERTOTALOUSTAVOITTEET

Alla oleva juttu löytyy alkuperäisenä Uusio Uutisten verkkosivuilta.   EU-direktiivi ja kotimainen lainsäädäntö ovat edellyttäneet jo pitkään 95% kierrätysastetta autoille. Toteutuakseen tämä vaatii purkamoiden ja murskalaitosten saumatonta yhteistyötä.   Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikkien elinkaarensa päässä olevien autojen pitäisi tulla ensin purkamolle uusiokäyttöön ja vasta sen jälkeen ne voivat mennä materiaalihyödynnykseen. Nyt purkamoiden kautta kulkee […]

Lue lisää
26 touko
Autopurkamoliitto

Neljä viidestä toivoo: käytettyjä varaosia tulisi hyödyntää autokorjauksessa

Hyötyosina tunnettuja käytettyjä varaosia hyödynnetään autokorjaamoissa mahdollisuuksien mukaan toiminnan ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Vahinkokorjaamo Autoklinikan tuoreen tutkimuksen mukaan useimmat suomalaiset ovat tietoisia tästä. Neljä viidestä suomalaisesta jopa aktiivisesti toivoo hyötyosia käytettävän oman ajoneuvonsa vaurioiden korjaamisessa. Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeä osa liiketoimintaa myös vahinkokorjausalalla. Korjaustöiden ympäristövaikukseen on mahdollista vaikuttaa positiivisesti monin eri tavoin, joihin lukeutuvat esimerkiksi korkea […]

Lue lisää