22 syys
Autopurkamoliitto

Sähköinen rekisteröinti alkaa syksyllä

Ensi marraskuun jälkeen autojen ja muiden ajoneuvojen, kuten esimerkiksi moottoripyörien, mopojen ja traktoreiden, rekisteröinti on mahdollista hoitaa perinteisten rekisteröintikäytäntöjen lisäksi myös sähköisesti.

Lainsäädäntö astuu voimaan 16. marraskuuta.

– Otamme ensimmäisten joukossa koko maailmassa käyttöön sähköisen rekisteröinnin. Sen ansiosta rekisteröintitoimien hoito on mahdollista täysin sähköisesti, ilman perinteisiä paperisia rekisteröintitodistuksia, kertoo osastopäällikkö Toni Pallaspuro liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista.

– Vanhat käytänteet säilyvät kuitenkin uusien rinnalla. Haluamme sähköisillä palveluilla tuoda lisää valinnan mahdollisuuksia kansalaisille ja yrityksille.

Ei isoja muutoksia romutukseen

Sähköisen rekisteröinnin käyttöönotto ei mainittavasti muuta ajoneuvon romuttamiseen liittyviä käytäntöjä.

– Kierrätyspisteessä tarkistetaan auton omistajatiedot Trafin rekisteristä. Paperien katsominen jää pois, tiivistää Pallaspuro.

Tavalliselle autonkäyttäjälle lakimuutos näkyy arjessa siten, että rekisteröintitodistuksen ykkösosaa ei enää tarvitse pitää ajossa mukana Suomessa liikuttaessa. Ajossa pitää olla jatkossa mukana siis vain ajokortti.

Paperista rekisteröintitodistusta ei anneta enää jatkossa automaattisesti rekisteröinnin yhteydessä, mutta sen saa pyydettäessä Trafin oma asiointi –palvelusta tai rekisteröintitoimipisteistä.

Raskailla ajoneuvoilla ja perävaunuilla rekisteröintitodistuksen ykkösosa pitää kuitenkin olla ajossa mukana vuoden 2017 alkuun asti. Nämä ajoneuvot saavat paperisen rekisteröintitodistuksen yhä entiseen malliin rekisteröinnin ja katsastuksen yhteydessä.

Helpottaa autokauppaa

Sähköisen rekisteröinnin mahdollisuudet näkyvät erityisesti autokaupassa, sekä yleisessä että yksityishenkilöiden välisessä. Autokaupan voi siis jatkossa hoitaa paperisen rekisteröintitodistuksen kakkososan lisäksi myös sähköisellä varmenteella.

Sähköinen varmenne on kertakäyttöinen ja voimassa 14 vuorokautta. Ajoneuvon omistaja voi hakea varmenteen Trafin oma asiointi –palvelusta kellon ympäri ja se mahdollistaa rekisteröintitoimien teon ajasta ja paikasta riippumatta.

– Sähköisen rekisteröinnin tarkoituksena on sujuvoittaa sekä yksityishenkilöiden että yritysten ajoneuvojen rekisteröintiasioiden hoitoa, toteaa Pallaspuro.

– On tärkeää, että muun sähköisen asioinnin ohella myös rekisteröintitoimia voi tehdä itselleen parhaaksi katsomana ajankohtana eivätkä rekisteröintiasiat ole enää sidottuja toimipaikkojen sijainteihin tai aukioloihin.

Vastaava malli on ollut viime vuoden elokuusta lähtien käytössä veneiden rekisteröinnissä, missä se on Pallaspuron mukaan otettu positiivisesti vastaan.

>>> www.trafi.fi

 

Muita uutisia

08 joulu
Autopurkamoliitto

AUTOPURKAMOT TOTEUTTAVAT KIERTOTALOUSTAVOITTEET

Alla oleva juttu löytyy alkuperäisenä Uusio Uutisten verkkosivuilta.   EU-direktiivi ja kotimainen lainsäädäntö ovat edellyttäneet jo pitkään 95% kierrätysastetta autoille. Toteutuakseen tämä vaatii purkamoiden ja murskalaitosten saumatonta yhteistyötä.   Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikkien elinkaarensa päässä olevien autojen pitäisi tulla ensin purkamolle uusiokäyttöön ja vasta sen jälkeen ne voivat mennä materiaalihyödynnykseen. Nyt purkamoiden kautta kulkee […]

Lue lisää
26 touko
Autopurkamoliitto

Neljä viidestä toivoo: käytettyjä varaosia tulisi hyödyntää autokorjauksessa

Hyötyosina tunnettuja käytettyjä varaosia hyödynnetään autokorjaamoissa mahdollisuuksien mukaan toiminnan ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Vahinkokorjaamo Autoklinikan tuoreen tutkimuksen mukaan useimmat suomalaiset ovat tietoisia tästä. Neljä viidestä suomalaisesta jopa aktiivisesti toivoo hyötyosia käytettävän oman ajoneuvonsa vaurioiden korjaamisessa. Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeä osa liiketoimintaa myös vahinkokorjausalalla. Korjaustöiden ympäristövaikukseen on mahdollista vaikuttaa positiivisesti monin eri tavoin, joihin lukeutuvat esimerkiksi korkea […]

Lue lisää