22 syys
Autopurkamoliitto

Sähköinen rekisteröinti alkaa syksyllä

Ensi marraskuun jälkeen autojen ja muiden ajoneuvojen, kuten esimerkiksi moottoripyörien, mopojen ja traktoreiden, rekisteröinti on mahdollista hoitaa perinteisten rekisteröintikäytäntöjen lisäksi myös sähköisesti.

Lainsäädäntö astuu voimaan 16. marraskuuta.

– Otamme ensimmäisten joukossa koko maailmassa käyttöön sähköisen rekisteröinnin. Sen ansiosta rekisteröintitoimien hoito on mahdollista täysin sähköisesti, ilman perinteisiä paperisia rekisteröintitodistuksia, kertoo osastopäällikkö Toni Pallaspuro liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista.

– Vanhat käytänteet säilyvät kuitenkin uusien rinnalla. Haluamme sähköisillä palveluilla tuoda lisää valinnan mahdollisuuksia kansalaisille ja yrityksille.

Ei isoja muutoksia romutukseen

Sähköisen rekisteröinnin käyttöönotto ei mainittavasti muuta ajoneuvon romuttamiseen liittyviä käytäntöjä.

– Kierrätyspisteessä tarkistetaan auton omistajatiedot Trafin rekisteristä. Paperien katsominen jää pois, tiivistää Pallaspuro.

Tavalliselle autonkäyttäjälle lakimuutos näkyy arjessa siten, että rekisteröintitodistuksen ykkösosaa ei enää tarvitse pitää ajossa mukana Suomessa liikuttaessa. Ajossa pitää olla jatkossa mukana siis vain ajokortti.

Paperista rekisteröintitodistusta ei anneta enää jatkossa automaattisesti rekisteröinnin yhteydessä, mutta sen saa pyydettäessä Trafin oma asiointi –palvelusta tai rekisteröintitoimipisteistä.

Raskailla ajoneuvoilla ja perävaunuilla rekisteröintitodistuksen ykkösosa pitää kuitenkin olla ajossa mukana vuoden 2017 alkuun asti. Nämä ajoneuvot saavat paperisen rekisteröintitodistuksen yhä entiseen malliin rekisteröinnin ja katsastuksen yhteydessä.

Helpottaa autokauppaa

Sähköisen rekisteröinnin mahdollisuudet näkyvät erityisesti autokaupassa, sekä yleisessä että yksityishenkilöiden välisessä. Autokaupan voi siis jatkossa hoitaa paperisen rekisteröintitodistuksen kakkososan lisäksi myös sähköisellä varmenteella.

Sähköinen varmenne on kertakäyttöinen ja voimassa 14 vuorokautta. Ajoneuvon omistaja voi hakea varmenteen Trafin oma asiointi –palvelusta kellon ympäri ja se mahdollistaa rekisteröintitoimien teon ajasta ja paikasta riippumatta.

– Sähköisen rekisteröinnin tarkoituksena on sujuvoittaa sekä yksityishenkilöiden että yritysten ajoneuvojen rekisteröintiasioiden hoitoa, toteaa Pallaspuro.

– On tärkeää, että muun sähköisen asioinnin ohella myös rekisteröintitoimia voi tehdä itselleen parhaaksi katsomana ajankohtana eivätkä rekisteröintiasiat ole enää sidottuja toimipaikkojen sijainteihin tai aukioloihin.

Vastaava malli on ollut viime vuoden elokuusta lähtien käytössä veneiden rekisteröinnissä, missä se on Pallaspuron mukaan otettu positiivisesti vastaan.

>>> www.trafi.fi

 

Muita uutisia

15 marras
Autopurkamoliitto

Purkuosalla puoleen hintaan

Kun auton korjaamisessa halutaan säästää rahaa, yksi vaihtoehto on tarttua käytettyihin osiin. Purkuosan käyttö säästää myös ympäristöä. Teksti: Juha Partanen / Taloustaito Eteläpohjalaisen perheen vain vähän päälle satatuhatta kilometriä ajetusta vuosimallin 2013 Volkswagen Touranista hajosi vaihdelaatikko. Kestävyydeltään murheenkryyninä tunnettu seitsenvaihteinen DSG-vaihteisto lakkasi yhtäkkiä toimimasta, yksi korvake oli rikkoutunut, ja auto jäi tien varteen odottamaan hinauspalvelua. […]

Lue lisää
15 loka
Autopurkamoliitto

Puheenjohtajan palsta 2/2019

Tervehdys lukijat! Tänä vuonna tapahtuu paljon meidän alallamme ja siksi tässä lehdessä on mielenkiintoisia juttuja, jotka kannattaa lukea tarkasti. Sanat kiertotalous ja hiilijalanjälki ovat nyt kaikkien huulilla. Presidentti Sauli Niinistökin sanoi äskettäin ympäristöasioista kysyttäessä, että ”tulevaisuudenkuva, jota ollaan rakentamassa, ei ole valoisa. Ihmiskunnalle tulee kiire suojata itseään, joten toimeen on tartuttava.” Purkamot ovat tarttuneet toimeen […]

Lue lisää