03 joulu
Autopurkamoliitto

Puheenjohtajan palsta

Vuosi sitten oli tähän aikaan ensimmäiset lumityöt tehty ja rengaskauppa kävi reippaasti. Nyt talvi antaa odottaa itseään.

Kestävän kehityksen sitoumus antaa liitollemme ja sen jäsenistölle jopa yllättävää nostetta ja tuo mukanaan positiivista, ja oikeutettua, julkisuutta liitolle. Meillä on kunnia esitellä käytetyn varaosan järkevyyttä kestävän kehityksen minimessuilla. Merkillepantavaa on, että tavallinen kuluttaja ei tiedä auton olevan varaosiensa summa, eikä varsinkaan sitä, että osia voi hyödyntää tehokkaasti autosta toiseen.

Maailmalla, ja Suomessakin, on jo yrityksiä, jotka ostavat auton varaosia kunnostettavaksi, eli kun varaosakaupan tiskillä pyydetään vanha osa takaisin, tai jopa pantataan osa, on kyseessä kunnostettu varaosa, ei uusi. Tämä on varmasti kasvavaa liiketoimintaa.

Laatujärjestelmän myötä purkamot voivat erottua muista toimijoista edukseen ja se antaa varmuuden yhteistyökumppanille, sertifioidun yrityksen kanssa on turvallista asioida. Olen myös huomioinut, että Ruotsin ja Tanskan purkamot ovat laatuluokiteltuja ja että autot kiertävät näissä maissa purkamoiden kautta.

On vahinko, että aikaisemmat ponnistelut laatujärjestelmän eteen ovat jääneet liitossa kesken, sillä uskon, että se on tulevaisuudessa merkittävässä roolissa autopurkamoalalla. Laatuluokituksen tärkeys tuntui olevan jäsenistölle itsestään selvyys äänestyksen tuloksen perusteella. Aion jatkaa ponnistelujani tämän niin purkamoille kuin yhteiskunnallisestikin merkityksellisen hankkeen toteuttamiseksi. Uskon että laatujärjestelmää tullaan tulevaisuudessa jopa edellyttämään.

Purkamoliitto ja jäsenistöä on osallistunut Siton Mikkelin työryhmään. Tältä odotan paljon, sillä olemme osaltamme voineet selventää epäkohtia ja toimitapoja. Tässä palaan Sitoumus 2050 -aiheeseen, johon itse asiassa Suomi on antanut sitoumuksen. Varaosien uudelleenkäyttö, eli purkamon normaali arki, on nimenomaan kestävän kehityksen ja kiertotalouden mukaista toimintaa, kunhan kierrätysjärjestelmä saadaan oikealle tolalle.

Purkamoliitolle tehty opinnäytetyö on myös saanut ansaittua huomiota. Autokierrätyksen toteutuminen on aiheena herättänyt kysymyksiä ja palautetta EGARAssa, EU-tasolla sekä Puolassa. Erityiskiitos Päivi Kuivasniemelle hyvin tehdystä työstä liitolle.

Niin, ja vielä niistä sääolosuhteista. Kyllä ne pakkasetkin vielä tulevat, nyt onkin hyvä aika laittaa talvirengashyllyt järjestykseen.

Joulunaluisin terveisin

Puheenjohtaja

Kari Laine

 

Muita uutisia

15 loka
Autopurkamoliitto

Puheenjohtajan palsta 2/2019

Tervehdys lukijat! Tänä vuonna tapahtuu paljon meidän alallamme ja siksi tässä lehdessä on mielenkiintoisia juttuja, jotka kannattaa lukea tarkasti. Sanat kiertotalous ja hiilijalanjälki ovat nyt kaikkien huulilla. Presidentti Sauli Niinistökin sanoi äskettäin ympäristöasioista kysyttäessä, että ”tulevaisuudenkuva, jota ollaan rakentamassa, ei ole valoisa. Ihmiskunnalle tulee kiire suojata itseään, joten toimeen on tartuttava.” Purkamot ovat tarttuneet toimeen […]

Lue lisää
22 huhti
Autopurkamoliitto

Puheenjohtajan palsta 1/2019

Minut valittiin puheenjohtajaksi SAL Ry:n kevätkokouksessa Helsingissä 31.3.2019. Kiitän jäsenistöä luottamuksesta. Kokousta edeltävänä päivän pidettiin liiton 20-vuotisjuhlan teemalla paneelikeskustelu, johon oli saatu paikalle huippuosallistujat.   Tämä tilaisuus kertookin paljon Liiton nykytilanteesta; se on hyvä ja vakaa, meitä arvostetaan ja kuunnellaan. Suhteemme kotimaassa ja kansainvälisesti ovat kunnossa. Kiitos tästä kuluu jäsenistölle, aiemmille liiton hallituksille ja puheenjohtajille […]

Lue lisää